ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Παιδιά χωρίς κριτική σκέψη

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των παιδιών χωρίς κριτική σκέψη είναι τα εξής:

🔽Επηρεάζονται πιο εύκολα από τα άλλα παιδιά και δυσκολεύονται να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις
🔽Βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην απομνημόνευση, αντί να εφαρμόζουν τις νέες γνώσεις
🔽Τείνουν να μην έχουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν μια κατάσταση
🔽Είναι λιγότερο ικανά να σκέφτονται κριτικά για τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους, οδηγώντας σε πιο παρορμητικές αποφάσεις και συμπεριφορές
🔽Δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις συνέπειες των πράξεων τους ή να αναγνωρίσουν μοτίβα συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα
🔽Μειωμένες ικανότητες για λογικές κρίσεις για καταστάσεις και ανθρώπους
🔽Είναι πιο ευάλωτα στη χειραγώγηση ή την εκμετάλλευση
🔽Είναι πιο επιρρεπή σε επικίνδυνες δραστηριότητες
🔽Δυσκολεύονται να διακρίνουν τα γεγονότα από τις απόψεις
🔽Δεν έχουν την ικανότητα να αμφισβητούν την ακρίβεια των πληροφοριών που τους παρουσιάζονται
🔽Δυσκολεύονται να συνδέσουν τις σχέσεις αιτίας και αποτελέσματος σε διάφορα σενάρια, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε παράλογα συμπεράσματα ή αποφάσεις.
 
Διδάσκεται η κριτική σκέψη;
Η κριτική σκέψη στα μικρά παιδιά μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν. Ως γονείς ή εκπαιδευτικοί, θέλουμε τα παιδιά μας να μάθουν πώς να είναι δημιουργικά και να σκέφτονται έξω από το κουτί, αναπτύσσοντας παράλληλα δεξιότητες αντιμετώπισης και επίλυσης προβλημάτων.
 
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς να διδάξετε στα παιδιά κριτική σκέψη.
🟥Κατανοήστε το επίπεδο των ικανοτήτων τους
Πριν διδάξετε στα παιδιά σας δεξιότητες κριτικής σκέψης, πρέπει να κατανοήσετε το επίπεδο στο οποίο μπορούν να κατανοήσουν τις έννοιες. Λάβετε υπόψη την ηλικία τους και αξιολογήστε τι πιστεύετε ότι μπορούν να κατανοήσουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους.
🟥Κάντε το διασκεδαστικό
Η μάθηση πρέπει πάντα να είναι διασκεδαστική για τα παιδιά -- μην την κάνετε να μοιάζει με αγγαρεία! Ενσωματώστε παιχνίδια που απαιτούν από αυτά να χρησιμοποιούν τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και ανάλυσης, όπως παζλ, επιτραπέζια και άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη λήψη αποφάσεων.
🟥Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου
Χρησιμοποιήστε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. Αυτό θα ενθαρρύνει το παιδί σας να εξηγήσει τις σκέψεις του με περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ θα προωθήσει βαθύτερες συζητήσεις γύρω από διάφορα θέματα. Για παράδειγμα, αντί να ρωτήσετε "Βρήκες όλα τα κομμάτια του παζλ;" ρωτήστε "Πώς κατάλαβες πού να τοποθετήσεις κάθε κομμάτι του παζλ;".
🟥Ενθαρρύνετε την επίλυση προβλημάτων
Όταν προκύπτουν ζητήματα στη ζωή του παιδιού σας, είτε μικρά είτε μεγάλα, ενθαρρύνετε το να βρει μόνο του λύσεις, προτού του δώσετε εύκολες απαντήσεις ή συμβουλές. Αυτό τα ενθαρρύνει να αναλύουν τις καταστάσεις από πολλαπλές οπτικές γωνίες, ενώ παράλληλα καλλιεργεί την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του πραγματικού κόσμου.
 
Πηγή: upbility.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ